VETcert
Veteraanbomen beheren is een gespecialiseerd domein dat zeer specifieke kennis en vaardigheden vraagt. Veel professionals in bomenbeheer (boomverzorgers, bosbeheerders, …) doorheen heel Europa hebben deze kennis en vaardigheden opgebouwd, maar die worden niet formeel erkend. De erkenning bestaat slechts informeel en in beperkte, lokale kring. Zo kunnen eigenaars of beheerders van veteraanbomen slechts moeilijk bepalen wie voldoende bekwaam is om te werken met hun waardevolle bomen, terwijl professionals die geïnvesteerd hebben in hun kennis en kunde zich niet echt kunnen onderscheiden van minder of niet gekwalificeerde personen. Dit leidt tot slechte aanbestedingsprocedures en de selectie van aannemers op basis van subjectieve criteria en informele netwerken.
Dit project wil een uniform Europees minimumniveau definiëren voor de kennis en vaardigheden in het beheer van veteraanbomen en een certificeringssysteem ontwikkelen om die kennis en vaardigheden ook formeel te toetsen en te erkennen. Deze certificering zal niet op zich staan, maar zal ontwikkeld worden als een ‘toevoeging’ aan bestaande certificeringen in bomenbeheer, boomverzorging en bos- en natuurbeheer, zoals European Tree Worker/European Tree Technician en verschillende nationale certificeringen.
Doelen
- Harmonisering van de erkenning van kennis en vaardigheden in het beheer van veteraanbomen;
- Definiëren van een gemeenschappelijk Europees minimumniveau voor kennis en vaardigheden in het beheer van veteraanbomen op 2 niveaus: uitvoerend en adviserend;
- De mobiliteit van professionals in bomenbeheer doorheen Europa verbeteren;
- Het niveau van het beheer van veteraanbomen doorheen Europa verbeteren.
Beoogde output
- Analyse van bestaande goede praktijken in certificering en accreditatie om de VETcert certificering op te enten;
- Minimumstandaarden voor kennis en vaardigheden in veteraanbomenbeheer (2 niveaus: uitvoerend en adviserend);
- Opleidingsmateriaal aanvullend op het material ontwikkeld tijdens het VETree project;
- Certificerings- en examenprocedure voor de erkenning van kennis en vaardigheden (2 niveaus);
- Plan voor kwaliteitsbewaking en opvolging van de certificering na afloop van het project.
Looptijd
Het VETcert project loopt van december 2016 tot oktober 2019.
Projectpartners
- Inverde (BE)
- Pro Natura (SE)
- Ancient Tree Forum (UK)
- Arboricultural Association (UK)
- European Arboricultural Council
- Swedish Arborist Federation (SE)
- Swedish Tree Association (SE)
- Safe Trees (CZ)
- Asociación Española de Arboricultura (ES)
- Conseil Départemental des Côtes d'Armor (FR)
De rol van Natuurinvest
Inverde (het expertisecentrum van Natuurinvest) is één van de 4 kernpartners, naast Pro Natura, Ancient Tree Forum en Arboricultural Association. Vanuit zijn expertise als lid van verschillende Europese opleidings- en certificeringsorganisaties (EFESC, EDUForest, EAC, …) en als gangmaker achter de ontwikkeling van Europese standaarden en certificering voor kettingzaaggebruik, zal Inverde een bijdrage leveren aan alle aspecten van het project, maar in het bijzonder aan de analyse van bestaande goede praktijken in certificering en accreditatie en het uitschrijven van het plan voor kwaliteitsbewaking en opvolging van de VETcert certificering. Inverde staat ook in voor de algemene projectcoördinatie.
Contactpersoon
Tom Joye (tom.joye@vlaanderen.be)