Duurzaamheidscharter
Als organisatie die in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos in projecten investeert die de beleving van de natuur vergroten,
willen we onze partners mee begeleiden om duurzame evenementen op poten te zetten.
Daarom verklaart elke organisator van een evenement in een Natuur en Bosgebied zich akkoord met dit ‘duurzaamheidscharter’.
Het duurzaamheidscharter bevat de richtlijnen over wat wel en niet kan binnen terreinen van het Agentschap voor Natuur en Bos en binnen een duurzaam beleid.
We vragen aan organisatoren om bewust om te gaan met maatregelen die zij kunnen nemen om hun project duurzamer te maken.
Wij gaan maximaal uit van het beschermen van onze natuurdomeinen.
Voor elke locatie gelden specifieke voorwaarden. Onderstaande vragenlijst geeft de algemene principes aan die we vragen na te leven aan organisatoren
van evenementen in onze domeinen. Deze worden opgedeeld tussen verplichte acties en aanbevolen acties. Via de getekende overeenkomst van je evenement,
ga je akkoord met het ondernemen van de nodige stappen om aan de verplichte voorwaarden van dit duurzaamheidscharter te voldoen.
Duurzaamheid bij Natuurinvest
Wat is duurzaamheid? Er is niet één uniforme definitie voor duurzaamheid. Termen zoals ecologisch, groen, klimaatneutraal, fairtrade, bio, CO2, … worden door elkaar gebruikt.
Ter verduidelijking gebruiken we bij Natuurinvest de definitie die in 1983 door de VN ontwikkeld werd: "Een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de noden van het heden
zonder de behoeftevoorziening van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen."
Duurzaamheid draait om doordachte keuzes op verschillende domeinen. De 17 Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties worden gebruikt als
leidraad om organisaties mee te ondersteunen in hun doelstelling om duurzame evenementen op poten te zetten binnen natuurgebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos.
Voor het organiseren van evenementen in natuurgebieden concentreren we ons in dit duurzaamheidscharter op SDG nr° 15,
‘leven op het land’.
Verplichte acties die nageleefd dienen te worden door de organisatoren
om meer duurzame evenementen te organiseren
Deze acties zijn verplicht voor elk evenement dat georganiseerd wordt in domeinen van het Agentschap voor Natuur en Bos
Impact op de ecologie van het terrein
- Duurzaamheid en ecologie zijn prioriteit, iedere activiteit wordt georganiseerd met zoveel mogelijk zorg en respect voor de natuur en de omgeving.
- We stemmen het programma en de inplanting af op het karakter van de locatie. We houden rekening met het maximale aantal deelnemers van het evenement,
zodat de draagkracht van de locatie niet overschreden wordt. - We blijven altijd zo veel als mogelijk op de daarvoor voorziene paden om verstoring te verkleinen, behalve als we hiervoor een toelating tot uitzondering gekregen hebben.
- We flyeren niet op het evenement.
- Na zonsondergang zorgen we dat verlichting de fauna zo weinig mogelijk verstoort, we houden rekening met vleermuizen en andere soorten.
- We maken geen aanpassingen aan de natuur (snoeien, plukken, maaien, kappen, ...).
Mobiliteit / Transport
- We moedigen deelnemers en medewerkers aan om te voet of met de fiets te komen en voorzien een fietsenparking. Daarnaast zetten we in op carpoolen.
- Bij nat weer worden er rijplaten voorzien om langetermijnschade te vermijden aan graslanden, wanneer er van de paden afgeweken wordt.
- Gemotoriseerd verkeer laten we zo weinig mogelijk in het domein binnen, enkel indien zo afgesproken voor laden en lossen.
- We nemen actie om wildparkeren tegen te gaan. Dit is vaak reeds een onderdeel van het mobiliteitsplan, in samenwerking met ordediensten en de gemeente.
- We informeren de buurt en normale recreanten tijdig indien voor hen hinder wordt verwacht (mobiliteit, licht, geluid,…).
Afval
- Er is een uitgedacht afvalbeheer om zo veel mogelijk afval te voorkomen, alle afval wordt gesorteerd en meegenomen uit het gebied.
Voor meer informatie rond afvalbeheer, kan je terecht op de website van OVAM. - We zetten maximaal in op het gebruik van drinkbussen of herbruikbare bekers voor alle deelnemers en medewerkers.
- We doen actief ons best om single use verpakkingen of wegwerpmateriaal te vermijden. Meer informatie rond het vermijden van single use plastics
en de wetgeving voor evenement-organisatoren, vind je hier. - We lozen geen afvalwater in natuurgebied, maar laten dit afvoeren en duurzaam verwerken of filteren dit ter plaatse na overleg met de boswachter.
- Na afloop van de activiteit organiseren we een grondige opruiming van het volledige terrein, om alle restanten afval op te ruimen.
Catering / Materiaalkeuze
- De cateringmaaltijden worden geserveerd in herbruikbare materialen. Meer informatie rond het gebruik van herbruikbare materialen
en de wetgeving voor evenement-organisatoren, vind je hier.
Energie
- We gaan zo zuinig mogelijk om met water en energie en werken zo veel mogelijk met hernieuwbare energie.
Aanbevelingen voor organisatoren, om meer duurzame evenementen te organiseren
Deze acties zijn niet verplicht, maar wel sterk aangeraden om je evenement te verduurzamen. In sommige domeinen
zijn bepaalde acties wél verplicht en zullen deze expliciet in het contract worden opgenomen.
Impact op de ecologie van het terrein
- Bij de inplanting houden we rekening met het openbaar gebruik en zorgen ervoor dat het gebied vrij toegankelijk blijft voor bezoekers.
Vrije in- en uitgang in de wijken en het domein blijven behouden. - Indien mogelijk, plannen we de activiteit buiten het broedseizoen van 1 april tot 30 juni.
- De geluidshinder beperken we zo veel mogelijk, uit respect voor de omgeving. We doen regelmatig metingen.
Een algemene regel is dat decibels onder 85 dB moeten blijven (akoestische muziek), behalve als er hiervoor een specifieke uitzondering toegestaan is.
Mobiliteit / Transport
- We maken zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer voor medewerkers en deelnemers.
- We vermijden parkeeroverlast met een aanvraag 'uitgezonderd plaatselijk verkeer' in de wijk.
- We zorgen voor een circulatieplan voor plaatselijk verkeer, wanneer bepaalde wegen worden afgesloten, ook voor fietsers.
- Groot vrachtverkeer houden we buiten het domein, er wordt waar mogelijk met kleinere voertuigen (kan ook met bolderkarren of kleine gators)
getransporteerd om schade te vermijden. - Overnachtingen worden lokaal geregeld om de transportafstanden te verkleinen.
- We werken zoveel mogelijk samen met lokale partners en leveranciers.
Dit maakt deel uit het van het mobiliteitsplan, opgemaakt met de gemeente en ordediensten.
Afval
- We maken gebruik van droogtoiletten waar mogelijk (het droogtoilet is een toilet dat géén water en géén chemicaliën gebruikt). Meer info vind je hier
- Er worden milieuvriendelijke afwasmiddelen, zepen en reinigingsproducten gebruikt.
Catering / Materiaalkeuze
- We voorzien een aanbod van vegetarisch/veganistische catering van minimaal 50%.
- De catering is zo veel mogelijk lokaal en seizoensgebonden, biologisch en indien mogelijk met een Fairtrade keurmerk.
- Voedseloverschotten en restmaterialen worden weggeschonken of hergebruikt.
- Indien we met hout werken, zorgen we dat gerecycleerd hout is of andere bestaande materialen.
Indien dit niet mogelijk is, wordt er gebruik gemaakt van FSC-gecertifieerd hout, afkomstig uit duurzaam bosbeheer.
Wist je dat een plantaardig dieet kan zorgen voor een daling van broeikasgassen tot 70%?
Dit kan via de Schenkingsbeurs of lokale initiatieven zoals de Kringwinkels.
Energie
- We maken gebruik van netstroom die aanwezig is (via een tapkast). Indien dit niet mogelijk is, maken we gebruik van een ecologische generator
(niet aangedreven door fossiele brandstoffen en met minimale geluidsverstoring). - Er wordt gebruik gemaakt van LED-verlichting waar mogelijk. Dit is niet alleen ecologisch, maar ook financieel interessanter.
- We trachten onze activiteit zo veel mogelijk tussen zonsopgang en zonsondergang in te plannen en extra lichtbronnen te vermijden.
Zo is de verstoring voor nachtdieren minimaal.