Process oriented nature conservation (PONC)
In het Erasmus+ project PONC (Process Oriented Nature Conservation), keken we naar procesgestuurd natuurbeheer voor een wilder, goedkoper en robuuster natuurbeheer. Het internationale projectteam onderzocht de voordelen van herstel en ontwikkeling van meer natuurlijke processen in onze landschappen voor biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Ook de impact op kostenefficiëntie en economie in bijvoorbeeld de landbouw kwamen aan bod.
Al deze inzichten en verworven kennis zijn gebundeld in het handboek.
Bekijk het handboek hier
Er bestaat ook een fotoboek waarin kort de belangrijkste inzichten worden geïllustreerd met een foto.
Bekijk hier het fotoboek
De slotconferentie vond plaats op 12 en 13 juni 2023. Op het programma stonden veldbezoeken aan geselecteerde projecten, een netwerkevent en internationale keynote sprekers: Charles Burrell (Knepp Estate, UK), Liesbeth Bakker (professor in Rewilding Ecology, WUR, NL), Jörgen Andersson (Fjällbete/Savory Institute Nordic Hub, SE).
Het PONC-project liep van december 2020 tot juli 2023 en was voornamelijk gericht op kennisdeling en -ontwikkeling over de mogelijkheden van procesnatuur in een verstedelijkte omgeving. We zijn gestart met een ruime definitie van procesnatuur: procesnatuur focust op het herstellen en versterken van natuurlijke processen zoals overstroming, natuurlijke begrazing, windval van bomen, zandverstuiving, predatie, kadavers van dode dieren … Daarbij werd zo veel mogelijk gestuurd op het proces, zonder vooraf strikte (natuur)doelen voorop te stellen. Dit vanuit het idee dat je zo robuustere en wildere natuur krijgt, die ook meer ecosysteemdiensten kan leveren zoals waterveiligheid, koolstofopslag en biodiversiteit.
Maar natuurlijke processen hebben in een verstedelijkte omgeving als de onze natuurlijk ook randeffecten. Er is mogelijk een impact op alle andere gebruikers van het landschap: landbouw, industrie, omwonenden ... Daarom zijn we in dit project nagegaan wat de mogelijkheden, maar ook de grenzen zijn van procesnatuur in dicht bevolkte regio’s. Telkens ook vanuit de basisgedachte dat het ‘gebruik’ van het landschap voor landbouw, bosbouw, industrie en recreatie ook tot op zekere hoogte mogelijk moet blijven.
In dit project werden geen terreinrealisaties uitgevoerd, maar hebben we door terreinbezoeken, levendige discussies en een open geest vooral veel geleerd van elkaar en ook samen kennis opgebouwd.
Resultaten
Bekijk hier het fotoboek met inzichten.
Looptijd
Dit project liep van december 2020 tot juli 2023.
Projectpartners
- Pro Natura, Zweden
- Milvus Group, Roemenië
- Agentschap voor Natuur en Bos, België
- Ark Rewilding, Nederland
- Fjällbete, Zweden
- Natuurinvest, België (coördinator)
- Knepp Estate, UK (associated partner)
De rol van Natuurinvest
Inverde, het expertisecentrum van Natuurinvest, is project coördinator en leverde een bijdrage aan alle aspecten van het project.
Meer info?
Op de website van de projectparner ARK Rewilding Nederland vind je meer info over PONC in het Engels. Ook het handboek en het fotoboek vind je daar.
Met al je vragen over dit project kun je terecht bij tom.joye@vlaanderen.be
> Bekijk de projectwebsite
> Bekijk de Facebookpagina