Veelgestelde vragen ECC verplichting
-
Geldt de ECC-verplichting ook voor een harvestermachinist, uitrijder, kraanman?
-
Hoe verloopt de controle op het terrein? (Moet je het certificaat altijd bij je hebben?)
Antwoorden
Welke werkzaamheden vallen onder deze verplichting?
De ECC-verplichting is van toepassing op de mensen die een kettingzaag hanteren in het kader van een bosexploitatie ten gevolge van een houtverkoop, ingericht door het Agentschap voor Natuur en Bos, waar de verplichting werd opgenomen in de verkoopsvoorwaarden of indien de voorwaarde opgenomen is in een overeenkomst ‘Hout voor werk’ of een bestek voor aanneming van werken.
Geldt de ECC-verplichting ook voor een harvestermachinist, uitrijder, kraanman?
Neen, op voorwaarde dat de betrokkene geen kettingzaag hanteert gedurende de boswerkzaamheden die hij uitvoert. Indien hij zijn machine, sporadisch of regelmatig, verlaat en aan de slag gaat met de kettingzaag dient hij in het bezit te zijn van het nodige ECC-certificaat.
In welke bossen geldt deze verplichting?
De ECC-verplichting is van toepassing overal waar er werken dienen uitgevoerd te worden waarbij in de voorwaarden van uitvoering, zij het de verkoopsvoorwaarden, in het geval van een houtverkoop, of de bestekvoorwaarden, in het geval van een aanbesteding, de verplichting werd opgenomen. In de verkoopsvoorwaarden van de verkopen, zowel openbaar als onderhands, van het Agentschap voor Natuur en Bos is de ECC-verplichting standaard opgenomen voor kettingzaagwerk vanaf 1/09/2019. De ECC-verplichting is tevens standaard opgenomen in de contracten ‘Hout voor werk’.
Wat is de wettelijke basis voor de ECC-verplichting?
De invoering van de ECC-verplichting is een beslissing van het Agentschap voor Natuur en Bos. Naar aanleiding van enkele (dodelijke) ongevallen tijdens manuele vel- en zaagwerken, stelde men zich de vraag rond de verantwoordelijkheid. Daarom besliste het ANB dat alle mensen die kettingzaagwerk verrichten in het kader van initiatieven van het ANB (hetzij houtverkoop, hetzij uitvoering van werken) moeten kunnen aantonen dat ze op een veilige manier kunnen omgaan met een kettingzaag. De wettelijke basis is het opnemen van de ECC-verplichting in de verkoopsvoorwaarden, bij een houtverkoop, of de uitvoeringsvoorwaarden bij een contract ‘Hout voor werk’ of bij een aanbesteding.
Als ik nu een lot koop en ik krijg uitstel tot na 1-9-19, moet ik dan ook een ECC-certificaat hebben?
In de praktijk zal een dergelijke situatie zich niet voordoen. De voorwaarde tot ECC-verplichting is ruimschoots op tijd ingevoerd in de verkoopsvoorwaarden. De loten die verkocht werden zonder de ECC-verplichting dienen uiterlijk 31/12/2018 afgewerkt te zijn. Uitstel voor deze werken tot na 1/09/2019 zal in de praktijk niet worden toegestaan.
Hoe verloopt de controle op het terrein? (Moet je het certificaat altijd bij je hebben?)
Het op zak hebben van het ECC-pasje, ter grootte van een bankkaart, is steeds de beste manier om een controle vlot te doorstaan. Op efesc.org kunnen boswachters via een tablet op digitale wijze nagaan welk ECC-niveau je bezit. Daar zit wel een vertragingsfactor op (m.n. je naam staat niet in de lijst de dag na je het certificaat behaalde. Dat kan enkele weken duren).
Wat zijn mogelijke sancties?
De sancties op het niet naleven van de ECC-verplichting, opgenomen in de verkoopsvoorwaarden, zijn dezelfde als deze die kunnen opgelegd worden voor andere overtredingen van de verkoopsvoorwaarden, v.b het niet dragen van Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s). Voor erkende kopers kan dit betekenen dat er een klacht wordt neergelegd bij het Erkenningscomité. In elk geval zullen de werken worden stil gelegd tot aangetoond wordt dat conform de voorwaarden kan worden verder gewerkt.