FSC-boscertificering
Het Forest Stewardship Council® of FSC® is een internationaal label voor verantwoord bosbeheer.
Bekijk de stand van zaken van onze Vlaamse bossen op FSC-vlak in 2022. Download hieronder de pdf met alle conclusies:
Wat betekent FSC-bosbeheer?
Verantwoord bosbeheer houdt niet alleen rekening met het milieu, maar heeft ook een sociale dimensie én is economisch haalbaar. Anders gezegd: bosbeheer met respect voor mens én natuur, vandaag en voor de komende generaties.
Lees meer over de internationale FSC-principes.
Alle openbare bossen en bossen in het Vlaams Ecologisch Netwerk, moeten volgens deze criteria worden beheerd. Zo legt de Vlaamse boswetgeving de fundamenten voor kwaliteitsvol en multifunctioneel bosbeheer, waardoor het behalen van een FSC-certificaat een zeer haalbare kaart wordt.
Naast FSC zijn er ook nog andere boscertificeringssystemen zoals het PEFC-label.
FSC-groepscertificaat van het Agentschap voor Natuur en Bos: een haalbare kaart
De bosindex in Vlaanderen is laag (13%) en de bos- en boseigendomsstructuur is zeer versnipperd. Binnen FSC-certificering bestaat de mogelijkheid tot groepscertificering. Dit systeem verenigt een aantal bosbeheerders die als groep gecertificeerd worden. De voordelen spreken voor zich: de verantwoordelijkheden worden gedeeld, net als de administratieve en financiële lasten.
Sinds eind 2006 beschikt het Agentschap voor Natuur en Bos over een FSC-groepscertificaat, waarbij het agentschap de organisatie en het management van het groepscertificaat op zich neemt. Wanneer je als bosbeheerder voldoet aan de FSC-criteria, kun je lid worden van de groep en op die manier een FSC-label voor jouw bos behalen. Jouw hout komt dan als FSC gelabeld hout op de markt. Dankzij het agentschap haal je op een eenvoudige manier een FSC-label. De ondersteuning vanuit het groepsmanagement vermindert de administratieve en financiële lasten tot het absolute minimum.
Waarom certificeren?
Er zijn veel voordelen aan een FSC-certificaat. Zo kom je als gecertificeerde boseigenaar tegemoet aan de stijgende vraag naar FSC gelabeld inlands hout. Deze vraag bestaat nu al bij de houtverwerkende industrie en zal nog toenemen. Bovendien geeft een FSC-certificaat niet enkel potentiële voordelen bij de houtverkoop. Het is ook een duidelijk bewijs van jouw verantwoord bosbeheer en dit naar alle andere actoren in de samenleving.
Toetreden tot de groep?
Het groepscertificaat van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) staat open voor alle Vlaamse boseigenaars, zowel openbare besturen als private eigenaars. Zelf heeft het ANB de ambitie om voor al haar domeinbossen snel een FSC-certificaat te verwerven.
Ben je een bosbeheerder met een natuubeheerplan conform de Criteria Geïntegreerd Natuurbeheer en ben je geïnteresseerd in het behalen van een FSC-label? Maak dan snel een afspraak en wie weet verkoop ook jij binnenkort FSC gelabeld hout!
Groepsdocumenten
Onderstaande groepsdocumenten geven een gedetailleerd overzicht van de principes en criteria van FSC bosbeheer. Er wordt dieper ingegaan op FSC-certificering in Vlaanderen, de praktische invulling ervan op het terrein en de administratieve verwerking ervan.
- protocol fsc groepscertificering ANB (doc)
- fsc standaard bosbeheer
aansluitingscontract (doc)- consultatie belanghebbenden (doc)
- intern auditplan (doc)
- richtlijnen off-product promotioneel gebruik fsc-logo (pdf)
- standaardvoorschriften (pdf)
- erkenningsregeling kopers en exploitanten (pdf)
- overzicht relevante wetgeving (pdf)
- veiligheid en welzijn: EHBO en EHBO-stappenplan (pdf)
- protocol afvalstromen (pdf)
- richtlijnen opmaken factuur (pdf - 80 KB)
- werken in een fsc-bos. Wat houdt het in? (pdf - 371 KB)