VLAAMS HOUTPARK
VIJFDE VLAAMS HOUTPARK VOOR MEER LOKALE VERWERKING VAN VLAAMS HOUT
Op 21 februari 2024 vindt in het Meerdaalwoud het zesde Vlaams Houtpark plaats. Net als vorige jaren verkoopt Natuur en Bos hoogwaardig kwaliteitshout aan de hoogste bieder, bij voorkeur aan lokale houtverwerkers uit Vlaanderen of onze buurlanden.
Het Vlaams Houtpark is voor potentiële kopers vrij toegankelijk vanaf 15 januari 2024.
CATALOGUS
Houtpark Catalogus NL FR DE.pdf
✉️ Schrijf je in op de mailinglijst om de catalogus in je mailbox te krijgen.
Waarom een houtpark?
Ecologisch bosbeheer
Geen van de stammen die Natuur en Bos te koop aanbiedt, wordt gekapt enkel en alleen om hier verkocht te kunnen worden. De stammen zijn het resultaat van weldoordacht en duurzaam bosbeheer. Dat klinkt vreemd, maar is eigenlijk heel logisch.
Natuur en Bos maakt elke dag werk van ecologisch waardevolle bossen met een hoge biodiversiteit. Dat betekent dat het in sommige bossen en natuurgebieden bomen moet kappen. De belangrijkste redenen waarom Natuur en Bos dat doet, zijn de verwijdering van exoten en de natuurlijke verjonging van een bos. Om kleine boompjes met veel groeipotentieel het nodige zonlicht en optimale groeikansen te geven, kapt Natuur en Bos soms grote bomen. Nog meer informatie hierrond vind je op www.natuurenbos.be/kappenvanbomen.
Houtverkopen: goed voor de natuur?
De bossen van de Vlaamse Overheid leveren jaarlijks ongeveer 100.000m³ hout op. Dat is heel wat, maar jaarlijks groeit er – dankzij deze jaarlijkse oogst – ongeveer evenveel hout bij. Dat blijft uiteraard gewoon in het bos staan! Uit de vergelijking tussen de eerste en de tweede Vlaamse bosinventaris blijkt dat nu in de Vlaamse openbare bossen ongeveer 3 miljoen m³ hout méér staat dan 15 jaar geleden.
Bovendien vloeien de opbrengsten van de stammen uit gebieden van Natuur en Bos, via Natuurinvest, de investeringstak van Natuur en Bos, terug naar natuurprojecten. Zo investeerde Natuurinvest mee in het Zwin Natuur Park en in Bosland in Limburg.
Liggende verkoop ambieert lokale verwerking van Vlaams hout
Traditioneel verkoopt Natuur en Bos zijn hout staande in het bos (‘op stam’). Op een traditionele houtverkoop maakt dit kwaliteitshout vaak deel uit van heterogene loten die in hun geheel verkocht worden. Een lokale verwerker die een bepaalde kwaliteitsstam wil, moet dan het hele lot kopen. Dat is vaak meer hout dan hij werkelijk nodig heeft.
Dankzij dit houtpark kunnen ook deze kleinere, lokale houtverwerkers hout kopen. Als ze slechts in één boom geïnteresseerd zijn, kunnen ze op het houtpark alleen op die ene boom bieden. Bovendien hoeven ze de boom alleen maar te transporteren. Dat is een goede zaak omdat lokale houtverwerkers met grote houttekorten kampen. Grootste reden daarvoor is de verscheping van Vlaams hout naar Azië. Daar wordt het verwerkt tot eindproduct of halffabricaat om in die vorm terug te keren naar Europa of Noord-Amerika. Deze manier van werken gaat ten koste van de bevoorrading van lokale verwerkers.
Eenmaal, andermaal, verkocht!
In onze buurlanden gebeurt de verkoop van het meest kwaliteitsvolle hout reeds decennialang via houtparken. Vlaanderen experimenteerde in 2019 voor het eerst met een eigen houtpark. En met succes: 70% van het aangeboden hout vond een koper uit de regio. Daarom organiseren we ook dit jaar opnieuw een Vlaams houtpark.>
De organisatie van het Vlaams houtpark valt samen met de houtparken in Neunkirchen (Duitsland), Saint-Hubert (Wallonië) en Saint-Avold (Frankrijk). Kandidaat-kopers krijgen een catalogus en kunnen tussen de derde week van januari en de derde week van februari de stammen op het houtpark komen bezichtigen. Zij kunnen onder gesloten omslag een bod doen op één of meerdere stammen. Op de derde donderdag van februari worden de omslagen geopend en de stammen toegekend aan de hoogste bieder.
Eindproducten
Dit hout zal verwerkt worden tot snijfineer, kwaliteitszaaghout, wijnvaten… Het krijgt misschien ooit een plaats in jouw interieur in de vorm van parket, een trap of een mooi meubel. Zo lang het hout daarvoor gebruikt wordt, blijft de opgeslagen CO2 trouwens gewoon in het hout opgeslagen zitten. Wie weet, doet het wel dienst als wijnvat dat jouw toekomstige wijn op smaak brengt.
Meer informatie?
Wil je meer informatie over dit houtpark? Neem dan contact op met Geert Bruynseels, verantwoordelijke houtverkopen (geert.bruynseels@vlaanderen.be – 0475 71 27 23).