Dinsdag brachten we samen met het Agentschap voor Natuur en Bos een zeventigtal ondernemers en initiatiefnemers samen in de Museumtuin van Gaasbeek voor een netwerkevent over ondernemerschap in de Vlaamse natuur. Het werd een middag waar natuur, innovatie en ondernemerschap centraal stonden.
De biodiversiteitscrisis is een van de grootste uitdagingen voor Europa: het verlies van habitats en soorten moet worden aangepakt. De terugkeer van de wolf, zeearend, kraanvogel, bever en otter toont aan dat herstel mogelijk is, maar het blijft een immense opdracht. "We hebben innovatieve oplossingen nodig waaraan iedereen meewerkt," aldus Goedele Van der Spiegel. We moeten geloven in meer samenwerkingen tussen overheid en bedrijven of organisaties, maar ook nieuwe instrumenten bekijken zoals biodiversiteitscredits of habitatbanking.
De recente goedkeuring en inwerkingtreding van de natuurherstelwet zet de ambities op scherp. Kurt Vandenberghe, Directeur-generaal Klimaatactie van de Europese Commissie, pleit voor een koolstof-opslag-verdienmodel voor bedrijven en landbouwers. Door bio-credits en andere vormen van compensatie kunnen bedrijven bijdragen aan natuurbehoud en herstel, terwijl ze hun eigen ecologische voetafdruk verminderen. "We moeten natuur opnieuw een economische waarde geven," benadrukt Vandenberghe.
Dit netwerkmoment toont hoe ondernemers, beleidsmakers en natuurbeheerders samen de uitdagingen van vandaag kunnen omzetten in kansen voor morgen. Samen kunnen we innovatieve oplossingen realiseren die zowel de natuur als de economie versterken.